Vrijwilligers thuis

De meeste mensen blijven het liefst thuis tot aan het overlijden, als dat mogelijk is. Onze organisatie wil zoveel mogelijk mensen hierbij ondersteunen. En als vrijwilliger draag je hieraan bij.

Taken van een vrijwilliger thuis

Of het nu thuis of in een woonzorgcentrum is, als vrijwilliger ondersteun je de client in hun eigen omgeving. Zodat client langer thuis kan blijven wonen, zich minder alleen voelt of een mantelzorger de last beter kan dragen.

De taken zijn heel divers, afhankelijk van de behoefte van de client. Misschien wilt client wel iedere week een avond spelletjes spelen. Of samen naar de markt boodschappen halen. Soms heeft de client een luisterend oor nodig.

De coördinator bespreekt de behoefte van de cliënt en kijkt welke vrijwilliger daar het beste bij aansluit. Of er worden meerdere vrijwilligers ingezet, zodat jullie elkaar kunnen afwisselen.

Eisen en voorwaarden

Een opleiding of ervaring in de zorg is niet nodig. Heb je wekelijks wat tijd beschikbaar? Ben je flexibel inzetbaar? Wil jij jouw leven verrijken en nieuwe ervaringen opdoen? Met een gevoel van dankbaarheid naar huis gaan? Dan nodigen wij jou graag uit voor een gesprek.

Je gaat alleen naar een client thuis of in een woonzorgcentrum. Medische en verpleegkundige handelingen worden door de thuiszorg uitgevoerd, of door de mantelzorger. Deze handelingen mag je niet overnemen.

Opleiding en ontwikkeling

Deskundigheid is bij ons een belangrijke waarde. Deskundigheid zorgt voor betere zorg en veiligheid voor onze cliënten en voor onszelf. Daarom besteden wij veel aandacht aan opleiding en ontwikkeling van onze vrijwilligers.

Je loopt eerst een aantal diensten mee met ervaren vrijwilligers in het hospice, zodat je kunt proberen of het werk iets voor jou is. Daarna krijg je samen met andere nieuwe vrijwilligers een interne opleiding. Tijdens deze opleiding leer je onder andere over het stervensproces, euthanasie, rouw en communicatie met bewoners en dierbaren.

Alle vrijwilligers mogen jaarlijks een training volgen bij de Vereniging Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ). VPTZ NL biedt veel verschillende trainingen aan, waar vrijwilligers uit het hele land aan deelnemen.

Naast de professionele kennis die je meekrijgt tijdens de opleiding en in het werk zelf, geeft het werk ook levenslessen mee. Soms harde lessen, vaak mooie lessen. Je ontwikkelt jezelf ook als partner, ouder, vriend(in), collega en als mens.

Ervaringen van vrijwilligers

Vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg horen vaak: “Wat zwaar werk. Knap dat jij dit kunt.” De vrijwilligers zelf ervaren het werk vooral als dankbaar en mooi. Natuurlijk is het soms zwaar. Sterven en het bijbehorende verdriet van de mens die het leven achterlaat en van hun dierbaren is niet fijn. Maar juist daar waar de dood zo dichtbij is, wordt het leven gevierd.

Aanmelden

Wil je ervaren hoe het vrijwilligerswerk thuis is? Van een vrijwilliger horen hoe het is om dit werk te doen? Kom dan vooral eens praten.