Start » Vrijwilligers in het hospice en thuisinzet » Vrijwilligers in het hospice

Vrijwilligers in het hospice

Als sterven in de eigen omgeving niet kan, is een hospice een fijn alternatief. Als vrijwilliger in het hospice ben je een onmisbare schakel in onze missie om onze bewoners dat gevoel van thuis te geven. Je draagt eraan bij dat mensen op hun eigen wijze kunnen sterven.

Taken van een vrijwilliger in het hospice

De vrijwilligers zijn onmisbaar in het hospice. Zij zijn de helden waar het hospice op draait, naast de professionele zorg van verpleegkundigen en organisatie door coördinatoren.

Gastvrouw/Gastheer

Als vrijwilliger in het hospice ben je gastvrouw of gastheer. Jij ontvangt de gasten van onze bewoners. Jij geeft de gasten en bewoners een kopje koffie of thee. Hebben de gasten bloemen meegebracht? Jij zoekt een geschikte vaas. Zijn er veel kaarten? Jij hangt een draad op waaraan de kaarten kunnen hangen. De bewoner voelt zich thuis en gasten voelen zich welkom. Allemaal omdat jij daar bent en voor ze zorgt.

Luisterend oor of juist een praatje

Sterven is afscheid nemen. Van het leven en van geliefden. Ieder doet dit op een eigen manier. Het is niet makkelijk, nooit. Als vrijwilliger bied je een luisterend oor. Je hoeft vaak niets te zeggen, alleen er te zijn en te luisteren.

Maar ook een gesprek ga je niet uit de weg. Of het nu een luchtig gesprekje over het weer of de voetbalwedstrijd van gisteravond is. Of over leven en dood. Bewoners vinden het soms fijn om jou te vertellen over hun leven. Wat een eer dat zij dat aan je toevertrouwen.

Je let op signalen, zonder oordeel. Zodat je de verpleegkundigen kunt informeren waar dat nodig is. Zo ben je een waardevol verlengstuk van de professionele zorg.

Verzorging

De zorg voor iemand die terminaal is, is specialistisch werk. Dit vergt geduld, voorzichtigheid en veel aandacht. Voor de verpleegkundige is het heel fijn om een vrijwilliger erbij te hebben. Zodat jullie samen de bewoner ook echt de aandacht kunnen geven die hij of zij verdient. Als vrijwilliger is dit moment heel intiem.

Huishouden

Een hospice is eigenlijk gewoon een heel groot gezin, met een huishouden dat draaiende gehouden moet worden. Medewerkers van T-Zorg houden het hospice schoon. Maar de was, strijk en vaatwasser zijn wel aan jou toevertrouwd. Jij verschoont de bedden, zodat onze bewoners in een fris bed kunnen liggen. Jij haalt een doekje over een plakkerige tafel. Net als thuis, houd jij ook hier de boel fris.

Ontbijt, lunch en diner

Sommige bewoners eten nog heel goed, anderen kunnen bijna niet meer eten of hebben speciale wensen. Jij zorgt dat de bewoners krijgen waar ze om vragen. Bijna alles is mogelijk. Voor het diner is er een kookvrijwilliger die het leuk vindt om voor de bewoners, vrijwilligers en verpleegkundige te koken. Misschien ben jij dat wel?

Eisen en voorwaarden

Een opleiding of ervaring in de zorg is niet nodig. Heb je wekelijks 4 uur beschikbaar? Wil je jouw leven verrijken en nieuwe ervaringen opdoen? Met een gevoel van dankbaarheid naar huis gaan? Dan nodigen wij jou graag uit voor een gesprek.

Je werkt altijd met een professionele verpleegkundige. Medische handelingen worden door de verpleegkundige uitgevoerd. Jij helpt de verpleegkundige bij de zorg, zoals het wassen van de bewoner.

Opleiding en ontwikkeling

Deskundigheid is bij ons een belangrijke waarde. Deskundigheid zorgt voor betere zorg en veiligheid voor onze bewoners, de bezoekers en voor onszelf. Daarom besteden wij veel aandacht aan opleiding en ontwikkeling van onze vrijwilligers.

Je loopt eerst een aantal diensten mee met ervaren vrijwilligers, zodat je kunt proberen of het werk iets voor jou is. Daarna krijg je samen met andere nieuwe vrijwilligers een interne opleiding. Tijdens deze opleiding leer je onder andere over het stervensproces, euthanasie, rouw en communicatie met bewoners en dierbaren.

Alle vrijwilligers mogen jaarlijks een training volgen bij de Vereniging Palliatieve Terminale Zorg Nederland (VPTZ). VPTZ NL biedt veel verschillende trainingen aan, waar vrijwilligers uit het hele land aan deelnemen.

Naast de professionele kennis die je meekrijgt tijdens de opleiding en in het werk zelf, geeft het werk in het hospice jou ook levenslessen mee. Soms harde lessen, vaak mooie lessen. Je ontwikkelt jezelf ook als partner, ouder, vriend(in), collega en als mens.

Ervaringen van vrijwilligers

Vrijwilligers in de palliatieve terminale zorg horen vaak: “Wat zwaar werk. Knap dat jij dit kunt.” De vrijwilligers zelf ervaren het werk vooral als dankbaar en mooi. Natuurlijk is het soms zwaar. Sterven en het bijbehorende verdriet van de mens die het leven achterlaat en van hun dierbaren is niet fijn. Maar juist daar waar de dood zo dichtbij is, wordt het leven gevierd.

Aanmelden

Wil je ervaren hoe het is in het hospice? Van een vrijwilliger horen hoe het is om er te werken? Kom dan vooral eens langs.