Start » Actueel » Onze zorghelden!

Onze zorghelden!

Op 12 mei werd de grondlegger van de moderne verpleegkunde Florence Nightingale geboren. Daarom vieren we op 12 mei de dag van de verpleging en zorg. We staan die dag stil bij de enorme inzet en bevlogenheid waarmee verpleegkundigen en verzorgenden hun werk uitoefenen. En dat geldt zeker ook voor het team van verpleegkundigen van Careyn, waarmee wij al 20 jaar samenwerken.

Maar de kwaliteit van zorg staat onder druk. Oplopende kosten en personeelstekorten maken dat we de zorgverlening anders moeten inrichten. Vrijwilligers kunnen hierin een oplossing bieden. In ons hospice werken de professionele zorgverleners dagelijks nauw samen met deskundige vrijwilligers. Hierdoor kunnen we de kwaliteit van de zorgverlening in stand kan houden. Zorg verlenen zoals de zorg bedoeld is met liefde, deskundigheid, tijd en aandacht. Vrijwilligers en verpleegkundigen werken als een team met dezelfde doelstelling en met het gedachtengoed “werken vanuit de bedoeling”. Wat is belangrijk voor onze bewoners en hoe kunnen we dit realiseren?

Verpleegkundigen en vrijwilligers in 1 team

Een goed voorbeeld van deze samenwerking is het organiseren van een bruiloft van een bewoner binnen enkele dagen. In een mum van tijd werden er afspraken gemaakt met de bewoner, haar aanstaande en hun familie over hun wensen. Er werd aan alles gedacht en iedereen werkte samen om dit tot een onvergetelijke dag te maken. De ruimte werd mooi versierd, de bruid kreeg een mooi kapsel, bloemen werden geregeld, een fotografe geboekt en een verpleegkundige bakte de taart. Ons team ten voeten uit! En het was een prachtige dag, waarover nog veel gesproken werd. Onbetaalbare herinneringen die zo belangrijk zijn voor haar kersverse echtgenoot en alle naasten. Wat kan je toch veel bereiken als vrijwilligers en professionele zorgverleners de handen ineen slaan.

De Raad voor Volksgezondheid & Samenleving pleit in haar advies Anders leven en zorgen voor een sterkere rol voor mantelzorgers en vrijwilligers. Het is belangrijk dat we allemaal nadenken over hoe ons leven eruitziet als we ouder zijn en wellicht zorg nodig hebben. Formele en informele zorg samen, voor iedereen die hulp en zorg nodig heeft. Op naar een toekomstbestendig zorgstelsel met allemaal zorghelden!

Door Gabriëlla Rijerse (coördinator)