Start » Actueel » Puur!

Puur!

Omdat ik bij het woord ‘vergeven’ onmiddellijk denk aan ‘sorry zeggen’, stel ik deze vraag aan Google.

Ik: “Okay Google, is vergeven hetzelfde als sorry zeggen?”
Google: “Sorry, ik begrijp het niet”

Google verontschuldigt zich. Ook Google is niet alwetend. Ik pak het anders aan en ga bij mezelf te rade.

Vergeven en vergeten

Als je onbedoeld iemand pijn doet, kan je je verontschuldigen of om vergeving vragen. Mijn moeder zei vroeger wel eens: “Jacqueline, ga nooit boos en zonder groeten van huis”. Verontschuldigen of vergeven is misschien geen optie meer, als het noodlot toeslaat. Ook de woorden “Vergeven en vergeten”, gebruikte mijn moeder soms. Ik begrijp nu beter wat zij bedoelde.

Als mensen boos op elkaar zijn en toch kans zien om naar elkaar te luisteren. Als ze kunnen uitspreken dat ze spijt hebben en elkaar kunnen vergeven. Dan wordt het leven lichter en zonniger. Wie weet werk ik daarom met mediators. Ik vind het echt geweldig mooi als mensen na bemiddeling samen verder kunnen.

Vergeven en afscheid nemen

In het hospice speelt vergeven ook een rol. Juist in de laatste fase van het leven willen mensen iemand iets vergeven. Of zij willen vergeving vragen aan een familielid, een vriend of aan God.

Ik herinner mij de afscheidsdienst van een bewoner. De dochter van mevrouw sprak tijdens de Heilige mis over de relatie tot haar moeder. Zij hadden jarenlang ruzie met elkaar en daardoor geen contact. Het deed de dochter goed om in de volle kerk te vertellen dat zij kort geleden met haar moeder sprak en dat zij de ruzie hadden bijgelegd. Zo kon moeder met een gerust hart inslapen en kan dochter met een goed gevoel verder leven.

Google vertelde mij laatst dat 7 juli ook Wereld Chocolade Dag is. Als we niet kunnen vergeven met woorden, dan kunnen we het misschien zeggen met chocolade. Puur!

Door Jacqueline van Rijn (vrijwilliger)