Start » Actueel » “Dag lieve oma”

“Dag lieve oma”

We zitten in de woonkamer op de bank bij Joke en haar man Jan. Joke ligt naast ons in de zorgvuldig door haar uitgekozen kist. Jan praat vol trots over Joke en is dankbaar voor alle mooie herinneringen die zij met elkaar hebben gemaakt. De fijne uitjes met het hele gezin, de verre reizen en het genieten van elkaars aanwezigheid. De deur stond altijd open voor een kop koffie of een borrel. Iedereen was welkom.

Zeer gewaardeerde dame

Met 3 zorgverleners van het wijkteam komen we Jan condoleren. Dat zegt wel iets over de band die we opgebouwd hebben in de korte periode waarin wij voor Joke mochten zorgen. Joke was een krachtige, liefdevolle en zeer gewaardeerde dame. Wij halen met Jan momenten op waarin we hebben gelachen, een traan hebben weggepinkt of waaraan we gewoon graag terugdenken.

De foto’s van het gezin hangen aan de muur. Ik kijk naar de blik in de ogen van Joke. Zoals zij op de foto’s naar haar kroost kijkt ontroert mij. Op dat moment gaat de gangdeur open en komt dochter Mieke met haar dochters van 5 en 7 jaar binnen. De kleindochters kijken even met grote ogen naar ons op de bank en lopen vervolgens ongestoord door naar de kist. Met hun handjes op de rand van de kist kijken ze naar oma Joke. “Dag lieve oma!”. De meisjes draaien zich om, lopen naar de hoek van de kamer en gaan over tot de orde van de dag. Spelen.

Tot in het dorp

Inmiddels hebben wij onze thee op. Wij wensen het gezin veel sterkte en kracht toe en bedanken voor de gastvrijheid. Jan zegt ons te gaan missen. Wij waren toch meerdere keren per dag bij Joke om goed voor haar te zorgen. Er rest ons alleen te zeggen: “Tot in het dorp.” We stappen de deur uit. Ook wij gaan over tot de orde van de dag. Tot op de dag van vandaag denk ik aan Joke als ik langs haar huis rij. Stilletjes zeg ik dan in mijzelf: “Dag lieve Joke”.

Door Kirsten Held (verpleegkundige)


Het zorgen voor een stervende dierbare thuis is intensief. Een vrijwilliger thuis is een waardevolle aanvullen op de thuiszorg. Kijk voor meer informatie over de inzet van een vrijwilliger thuis of in een woonzorgcentrum.