18 April is het de dag van de rechten van de patiënt. Wanneer ben je patiënt ? En wat zijn die rechten? Ik kan me nog een vrij jonge vrouw met borstkanker herinneren, getrouwd en moeder van 2 kinderen. Zij gaf aan dat ze in het hospice rust vond om over de naderende dood na te denken. Ze kon er ook nog een stukje moeder en partner zijn.
Waarom vond ze dit niet thuis? Thuis was ze de zieke mama: de kinderen moesten stil zijn, zij moest zich groot houden. In het hospice kwamen de kinderen lekker bij mama op bezoek. Aten zij gezellig met elkaar, als gezin. Af en toe bleef haar partner slapen in het koppelbed. Dit lijken kleine dingen, maar zo belangrijk voor het hele proces van rouw. Een proces dat al voor het sterven begint. Voordat ze heel rustig insliep heeft ze nog een mooie doos met herinneringen en kaarten voor de kinderen kunnen maken. Zo mooi, zo lief en hartverscheurend tegelijk.
Zorg gericht op comfort en verlichting
Als de dood nadert start de zogenaamde palliatieve zorg. Je bent dan ongeneeslijk, niet uitbehandeld (zie ook de campagne van PZNL). In ons hospice in Delft verlenen we deze zorg. Een heel team van verpleegkundigen, coördinatoren en vrijwilligers zet zich dagelijks hiervoor in. De bewoner behoudt zelf de regie.
De zorg in het hospice is gericht op comfortabel zijn, verlichting en geen pijn, voor zover dat mogelijk is. Alles draait om leven toevoegen aan de dagen. Dit klinkt tegenstrijdig, maar bij ons is de dood niet eng. Het is onderdeel van het zijn, bespreekbaar in al haar facetten. Ja soms is er de angst voor de dood. Dan praten we erover en als dat nodig is schakelen we professionele psychologische hulp in. Soms heeft de bewoner nog een wens. Dat regelen we dan via de wensambulance. En soms is het simpelweg er zijn genoeg.
Ze kon er ook nog een stukje moeder en partner zijn.
Dag van de rechten van de patiënt, ook in de palliatieve fase zo belangrijk. Maak gebruik van dit recht, tot aan het einde.
Door Tina Pronk, vrijwilliger hospice