Start » Actueel » Traditie herdenkingsdienst terug

Traditie herdenkingsdienst terug

Na een afwezigheid van 3 jaar werd op vrijdagavond 15 april een traditie hervat. Het hospice herdacht samen met nabestaanden de bewoners die in het afgelopen jaar overleden zijn. Eerdere bijeenkomsten dingen niet door, onder andere door corona.

Nabestaanden, verpleegkundigen, coördinatoren en vrijwilligers vulden langzaam de zaal op de begane grond van de Delfshove, waar het hospice gevestigd is. Net als vorige jaren werd de bijeenkomst omlijst door prachtige muziek van akoestisch zangduo Komfort & Joy. Na een warm welkom door coördinator Petra, spraken drie nabestaanden over hun dierbare die in het hospice verzorgd was tot zijn of haar overlijden. Het was mooi om te zien en te horen hoe liefde en verdriet soms om voorrang streden.

Iedere steen verlegt de stroom van een rivier. En zo levert een ieder van ons een bijdrage aan de loop die levens nemen.

Traditie is ook het vertellen van het verhaal over de gedenkstenen, waarna vrijwilligers, verpleegkundigen en coördinatoren een kaarsje aanstoken en plaatsten in de ‘rivier’. Tijdens een gedicht werden alle namen van overledenen opgenoemd. De nabestaanden konden voor hun dierbare een steen in die rivier leggen. Na een laatste verhaal, muziek en afsluitende woorden mochten nabestaanden de steen ophalen en mee naar huis nemen. Als afsluiter was er gelegenheid tot napraten met elkaar.

Het was een indrukwekkende en troostende bijeenkomst. Een troostende gedachte voor nabestaanden dat hun dierbare niet vergeten wordt. Ook niet in het hospice. Juist niet in het hospice. Wat fijn dat dit weer jaarlijks een terugkerende gebeurtenis mag zijn.

De bank, die symbool staat voor de rivier, staat weer als van ouds in de gang van het hospice. Zodat deze weer gevuld kan worden met nieuwe stenen die de loop van de rivier verleggen.

Komfort & Joy