Op woensdagavond 22 maart organiseerde Hospice en vrijwilligers thuis Delft weer een carrousel voor alle vrijwilligers. Tijdens een carrousel krijgen vrijwilligers verdieping op een aantal onderwerpen. De workshops worden gegeven door de coördinatoren en verpleegkundigen.
De workshops deze avond waren:
- complementaire zorg en mondverzorging
- de stervensfase
- dierbaren ondersteunen bij het waken
De opkomst was groot, met ruim 30 vrijwilligers. Veel vrijwilligers hebben geen achtergrond in de zorg. Zij vinden het fijn om meer te leren over de zorg in het hospice of bij mensen thuis. Tegelijkertijd is het ook fijn dat de vrijwilligers elkaar zien en ervaringen delen.
Complementaire zorg en mondverzorging
Complementaire zorg is aanvullende zorg, gericht op ontspanning en comfort. Twee verpleegkundigen hadden een wellness-tafel gemaakt met etherische oliën, zachte doeken en dekentjes. Zij vertelden over de mogelijkheden, maar ook op welke manier je dit kan aanbieden bij de bewoner. Zo kun je een warme molton of een kruikje aanbieden, muziek aanzetten of een geurolie verdampen. Ook mondzorg is een belangrijk onderdeel van complementaire zorg, zoals het bevochtigen van een droge mond met een sponsje. Na een professionele uitleg werd er geoefend met het masseren van elkaars handen, voeten, hoofd en schouders. Een leuke oefening, die natuurlijk zorgde voor een glimlach.
De stervensfase
Wat gebeurt er nou eigenlijk tijdens de stervensfase? En hoe komt dat? Vragen waar vrijwilligers vaak mee rondlopen. Maar ook vragen die dierbaren kunnen stellen tijdens die laatste fase. Het is fijn en geruststellend om daar antwoord op te hebben. Zo leerde de vrijwilligers dat benauwdheid met medicatie bestreden kan worden en stikken vrijwel nooit voorkomt.
“Je sterft niet omdat je stopt met eten en drinken, je stopt met eten en drinken omdat je sterft.”
Ondersteunen bij het waken
Je kunt je soms onzeker en vol tekortkomingen voelen als naasten waken bij een dierbare. Tijdens deze workshop leerden de vrijwilligers dat we allemaal goede ondersteuning kunnen bieden. Alleen al door wie we zijn, met onze achtergrond, ervaringen en kennis. De coördinator vertelde: “Bij evaluaties en reactie op de vraag of familie van bewoners die overleden zijn het hospice zouden aanraden, blijkt het antwoord volmondig ja te zijn.”
Het was een mooie en leerzame bijeenkomst, waar alles in het teken stond van aandacht, assistentie en comfort voor onze bewoners en hun naasten.
Wil jij ook vrijwilliger worden in het hospice of in de thuisinzet?