Start » Actueel » Dankbaar voor dit cadeau

Dankbaar voor dit cadeau

Donderdagochtend sta ik bij de tram. Het is begin februari, lekker fris maar de lucht is helderblauw en het zonnetje schijnt. Mijn ogen vangen die van een andere mevrouw bij de halte en ik zeg haar gedag. Een flauwe glimlach vormt zich om haar mond. Zij zegt dat ze haar nieuwe bril op gaat halen. En meteen erachteraan dat ze een lastige dag heeft. Haar ogen schieten vol.

Vanmorgen hoorde ze dat haar collega op jonge leeftijd aan kanker is overleden. Jarenlang werkten zij samen als vrijwilliger . “Ik dacht voorbereid te zijn op haar overlijden, maar toch komt het onverwachts. Ik ben helemaal van de leg”.

Ik ben maar een vrijwilliger.

Ze discussieerde al een half jaar met haar baas over een presentje namens het team. Al stuurde ze maar een kaartje. Haar baas zag de noodzaak niet. “Ik had zelf het initiatief moeten nemen. Nu is het te laat. Ik ben maar een vrijwilliger, dat kan ik toch niet zomaar doen?” Ik zeg haar dat ze niet zomaar een vrijwilliger is, ze is een vrijwillig werknemer. En vrijwilligers zijn onmisbaar voor de maatschappij, zo ook voor de organisatie waar zij voor werkt. Ze schiet weer vol en kijkt me dankbaar aan.

In de tram praten we verder en stappen bij dezelfde halte uit. Bij de brillenwinkel zegt ze: “Een tramrit brengt je niet alleen ergens naartoe. Het brengt je ook mooie ontmoetingen. Mijn verdriet is niet weg, maar mijn dag wel een stuk draaglijker door u. Dank u wel daarvoor.” Ze vraagt of ze me een dikke knuffel mag geven en we wensen elkaar een goede dag. “Nu ga ik mijn nieuwe bril halen om te kijken of ik een nieuwe blik op deze situatie kan werpen.”

Ik mocht door de bril van een vrijwilliger kijken.

En ik? Deze onverwachtse ontmoeting maakt me meer dan ooit bewust van de vrijwilligers die bij ons werken. Ik zal hun grote inzet nooit voor lief nemen. De tijd, hun eigen vrijetijd, waarin ze zorgen voor de cliënten en bewoners. Dankbaar voor dit cadeau loop ik door. Ik mocht door de bril van een vrijwilliger kijken. En dit op een mooie donderdagochtend.

Door Petra Alting von Geusau (coördinator)