Start » Actueel » Luistergoud

Luistergoud

Hoewel wij dezelfde taal spreken, begrijpen we elkaar niet altijd. Niemand heeft ons geleerd wat goede communicatie inhoudt. Dat leer je vaak niet thuis en zeker niet op school. Wie echter ooit in een relatie is geweest weet goed dat de relatie valt of staat met de communicatie.

Geweldloze communicatie is een communicatiemethode die je helpt om verbinding te maken met je eigen gevoelens en behoeften. Het helpt je ook om gevoelens en behoeften van een ander te begrijpen. Je ontdekt hoe je echt contact kunt maken en hoe je onbevooroordeeld kunt luisteren. Hoe je heel verschillende opvattingen kunt hebben en toch samen door één deur kunt. Je relaties worden hechter, beter en waardevoller met meer begrip, erkenning en waardering voor elkaar. In die verbinding ontstaat ruimte om zowel je eigen behoeften te vervullen als die van de ander. Toch blijkt dit in de praktijk vaak behoorlijk lastig.

Je eigen jakhals en giraf

Tijdens de workshop Luistergoud leerden we in 1 ochtend de 4 stappen om geweldloos en verbindend te communiceren. We hebben geoefend met een mooi kaartenspel, waarin we onze eigen jakhals en giraf leerden kennen. Juist in het contact maken en het omgaan met de verschillen zit de kracht van verbindend communiceren. Iedere bewoner, iedere cliënt, iedere medewerker is tenslotte anders. Hoe mooi als we binnen en buiten de organisatie elkaar in gesprekken kunnen vinden en verbinden en op die manier kunnen ondersteunen? De vrijwilligers gingen naar huis met een hoop nieuwe handvatten voor een goed gesprek.

Dank je wel Jolanda Padding van Luistergoud, dat jij dit kosteloos verzorgd hebt voor ons!

Hospice en vrijwilligers thuis Delft viert dit jaar een dubbel lustrum en organiseert maandelijks een activiteit om dit te vieren. Op 22 maart verzorgde Jolanda Padding, een ervaren trainer van Stichting Luistergoud, een workshop over geweldloos communiceren voor de vrijwilligers van Hospice en vrijwilligers thuis Delft. In de geweldloze communicatie, ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Marshall Rosenberg, richt je je niet alleen op het zichtbare gedrag, maar ook op wederzijdse gevoelens en behoeften.